Więcej na ten temat

  • Sondaż: Większość Szwajcarów przeciwna zniesieniu abonamentu rtv

    59 proc. Szwajcarów nie chce zniesienia obowiązkowego abonamentu radiowo-telewizyjnego, o czym zadecydować ma wyznaczone na 4 marca referendum - poinformowały na piątek szwajcarskie media powołując się na wyniki sondażu koncernu prasowego Tamedia.

  • Fakt: Staż będzie wliczany do emerytury?

    Jak podaje dzisiejszy "Fakt", czeka was kolejna reforma emerytalna. Prezes ZUS prof. Gertruda Uścińska proponuje, by nie tylko wiek, lecz także staż pracy zebrany kapitał był warunkiem przejścia na emeryturę. Senior miałby dożywotnio wypłacane świadczenie, jeśli przepracuje co najmniej 15 lat!

  • Elektrownia jądrowa będzie budowana

    Elektrownia jądrowa będzie na Polsce budowana, kończą się prace nad przygotowaniem modelu finansowego dla tego projektu - poinformował na czwartek minister energii Krzysztof Tchórzewski.

  • Czerwińska ministrem finansów. Emilewicz ministrem przedsiębiorczości technologii

    We wtorek prezydent powołał Teresę Tatianę Czerwińską na stanowisko ministra finansów. Od 7 czerwca 2017 r. Czerwińska pełniła funkcję podsekretarza stanu na Ministerstwie Finansów. Nowa minister urodziła się na 1974 roku na Dyneburgu na Łotwie (wtedy ZSRR).

Dodany przez Maciej, środa, 04 12 2012

Polskie alkohole

Wyróżnia się 5 rodzajów miodu w zależności od stopnia rozwodnienia:

piątaki - beczka ich powstaje przez rozcieńczenie jednej jednostki objętości miodu czterema jednostkami objętości wody.

dwójniaki - te miody powstają przez rozcieńczenie jednej jednostki objętości miodu jedną jednostką objętości wody.

półtoraki - beczka ich powstaje poprzez rozwodnienie jednej jednostki objętości miodu pięćdziesięcioma procentami jednostki objętości wody.

trójniaki - są to miody, których beczka powstaje poprzezrozwodnienie jednej jednostki objętości miodu dwiema jednostkami objętości wody.

czwórniaki - beczka ich powstaje przez rozwodnienie jedenj jednostki objętości miodu trzema jednostkami objętości wody

Ze względu na bukiety smakowe można wyróżnić miody korzenno-ziołowe ,miody owocowe oraz miody korzenne. Aby uzyskać różne smaki miodu, należy odpowiednio doprawić brzeczkę, na przykład sokami owocowymi lub przyprawami korzennymi. W miodach korzenno-ziołowych można odnaleźć takie przyprawy jak: miętę, goździki, jałowiec, cynamon, wanilię, imbir, chmiel, migdały, płatki róży i pieprz.


Wszystkie miody powinny długo dojrzewać. Miody królewskie to półtorak oraz dwójniak określane tak ze względu na wysoką ilość alkoholu.Miody półtoraki dojrzewają zwykle od ośmiu do dziesięciu lat, a czwórniaki i piątaki tylko od 6 do 8 miesięcy. Piątaki i czwórniaki to tak zwane miody wytrawne.

Miodosytnictwo to nazwa procesu wytwarzania miodu pitnego, a miodosytnia to miejsce, w którym odbywa się proces produkcji. Najczęściej jest to miód gryczany. W Polsce i na Litwie zaczęto go wytwarzać już w średniowieczu. Miód pitny Apis (www.apis.pl) jest to tradycyjny napój wysokoprocentowy, który jest wytwarzany w wyniku fermentacji brzeczki miodu. Miód pitny to drogi i luksusowy napój. W Polsce miód pitny był częściej pity niż wino, którego zawsze brakowało.

Fotografie:

alkohol
trunki